Rolul florilor in viata noastra

Rolul florilor in viata noastra

Florile au avut si vor avea un rol cheie in istoria omenirii. Primele urme ale utilitatii acestora pot fi gasite in diferite texte religioase, povesti si mituri. Unele tipuri de flori pot fi folosite ca si aliment si continua sa fie folosite chiar si in ziua de astazi. Unele au proprietati de vindecare si sunt folosite ca si medicament. Omul timpuriu a recunoscut folosinta estetica a florilor; de fapt in anumite culturi antice se credea ca acestea pot face pe plac spiritelor stramosilor lor, decorand mormintele cu un anumit tip de floare.

Cea mai importanta functie a florilor este insa, puterea de a aduna  emotii si trairi profunde ale omului, precum nici un alt obiect. Oricand sentimentele sunt prea intense pentru a fi descrise in cuvinte, fie ca este vorba despre iubire, suparare, fericire sau multumire, cel mai bun mod de a le exprima este prin flori. Oferind un buchet de flori cadou, poti sa iti exprimi sentimentele exact cum ti-ai dorit.

Floarea care detine cele mai multe insemnatati este trandafirul, simbolul etern al dragostei, romantismului si dorintei. In timpul Renascentismului, trandafirii erau asociati cu frumusetea nemuritoare a zeitei Venus, iar zgarioturile provocate de spinii acestora erau ranile din dragoste. Simbolismul crestin de asemenea foloseste trandafirul rosu pentru a simboliza dragostea si sangele martirilor. Trandafirii albi semnifica puritate, inocenta si sarm, in time ce trandafirii roz simbolizeaza fericirea.

Pe langa transmiterea mesajelor, florile ne pot afecta si starea emotionale si influenta emotiile. Potrivit unui studiu comportamental recent facut la Universitatea de Stat din New Jersey, prezenta coloristicii florilor pot intensifica sentimente precum satisfactia, provoaca emotii de fericire si amintiri, de asemenea influenteaza comportamentul intr-o maniera pozitiva. Proprietatile de vindecare ale florilor au fost si acestea dovedite stiintific. Dr. Roger Ulrich a descoperit ca atunci cand florile era prezente in camerele de spital, nevoia de medicamente impotriva durerii era mai mica, nivelul de stres scadea si vizita la spital era marcata de un optimism crescut.

Poate ca efectele pozitive pe care florile le aveau asupra pacientilor spitalului aveau legatura si cu semnificatia pe care acestea o poarta – semn vizibil ca cineva tine la ei si ca le doreste insanatosirea. Din acest motiv, florile au un impact imediat asupra emotiilor noastre si un efect pozitiv de durata asupra starii noastre psihice.

Florile au fost folosite in numeroase scopuri inca de la inceputul civilizatiei, si aduc un aport urias de semnificatii pentru multa lume.  De la zile de nastere la inmormantari, florile vor avea intotdeauna un loc special in obiceiurile si ritualurile oamenilor. Data viitoare cand oferi flori ca si cadou cuiva, alege sa comanzi online un buchet bine construit de flori, deoarece cu siguranta vei face ziua mai frumoasa cuiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *